Numărul de viroze şi pneumonii creşte alarmant

Schimbările bruşte de temperatură au dat peste cap starea de sănătate a sălăjenilor, cei mai sensibili la bolile de sezon fiind copii. Cazurile de viroze şi pneumonie se înmulţmesc de la o săptămână la alta, iar la cabinetele de medicină de familie sălile de aşteptare sunt în fiecare zi pline. Chiar şi în farmacii, nu de puţine ori se stă la rând, fluxul crescut de pacienţi fiind cauzat tocmai de aceste îmbolnăviri specifice sezonului rece.
Începutul lunii februarie a adus o creştere a cazurilor de viroze în rândul sălăjenilor. Aproximativ 1.500 de persoane au fost diagnosticate în perioada 28 ianuarie – 3 februarie cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, numărul cazurilor fiind în creşetere faţa de cel înregistrat în intervalul de şapte zile anterior. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că majoritatea acestor diagnostice au privit segmentul de vârstă 5-14 ani, unde au fost descoperite 513 cazuri. Potrivit sursei citate, cele mai multe îmbolnăviri au fost uşoare şi medii, nefiind necesară spitalizarea decât în cazul a 26 de persoane. În aceeaşi perioadă au fost semnalate şi 177 de pneumonii, directorul DSP Sălaj estimând o creştere a numărului de cazuri de boli de sezon şi în zilele următoare. „Este o evoluţie normală a acestor afecţiuni pentru luna februarie, chiar dacă ne aşteptăm la o creştere a numărului lor, datorită fluctuaţiilor de temperatură din ultima perioadă”, a spus Ligia Marincaş.
Statisticile arată, însă, doar situaţia trecută negru pe alb, pe hârtie. Pe lângă aceşti bolnavi luaţi în evidenţe, judeţul are, ca în fiecare iarnă, şi alţii care preferă să rămână acasă şi să se trateze după ureche. Nu puţini sunt cei care, de frica diagnosticului, din motive financiare, ori pur şi simplu din ignoranţă şi comoditate ocolesc cu bună ştiinţă cabinetele medicale, preferând să ia leacuri şi medicamente fără nicio prescripţie medicală.

Coadă la medicii de familie

Cei care se prezintă la medic au de-a face cu un întreg ritual care cere în primul răbdare. Majoritatea cabinetelor de medicină de familie din judeţ sunt asaltate de pacienţi, în special părinţi cu copii. Febra mare, tusea şi frisoanele sunt principalele simptome care i-au trimis la medic şi, învinşi de starea de rău, copiii suportă cu greu orele petrecute în sala de aşteptare.
În plus, de multe ori, pacienţii sunt atât de numeroşi încât cu greu prinzi un loc pe lista medicului de familie, a declarat Ioana T., de 30 de ani, din Zalău. “Am copilul bolnav şi am vrut să îl duc la medicul de familie, însă cu mare dificultate am făcut programare. Mi s-a spus ca doamna doctor este foarte ocupată şi că are multe cazuri de copii bolnavi. După îndelungi insistenţe, cu chiu, cu vai, m-a luat peste program şi m-a trecut la urgenţe”, a spus zălăuanca.
Femeia nu doar că a trebuit să insiste pentru ca fetiţa de 3 ani să îi fie consultată, dar s-a trezit că tratamentul prescris copilului nu a avut efect. “Am primit de la medicul de familie tratament pentru cinci zile, dar fetiţa a tuşit a făcut febră în continuare. Nu s-a vindecat şi la control ne-a fost prelungit tratamentul. Am dus, totuşi, copilul şi la un medic specialist, iar acesta ne-a spus că tratamentul primit de medicul de familie nu este bun, întrucât s-au făcut combinaţii de medicamente care nu sunt acceptate la copii aşa mici”, a spus Ioana T. Cum nu a primit adeverinţa de la medicul de familie, femeia nu şi-a putut duce fetiţa la creşă şi s-a văzut nevoită să rămână acasă cu aceasta, în concediu medical.
O altă zălăuancă, Doina B., în vârstă de 35 de ani, a fost chemată la şcoală pentru a-şi lua acasă fetiţa de 7 ani, care se simţea rău. “Fata mea a răcit, a avut febră şi a tuşit, aşa că am dus-o luni la medic. Mi-a prescris tratament cu antibiotice, iar dimineaţă se simţea bine, aşa că am dus-o la şcoală. Pe la amiază, însă, m-a sunat învăţătoarea şi mi-a spus că fetiţa este moleşită, că stă cu capul pe bancă, aşa că m-am dus să o iau acasă. Mi-am luat concediu medical două zile, după care probabil o voi ruga pe mama sau pe socrii mei să stea cu ea, ca să mă pot întoarce la lucru”, a declarat femeia.

Spitalizări pe bandă rulantă

Dacă pentru aceste două cazuri, tratamentul poate fi urmat şi în regim ambulator, situaţia nu a fost la fel pentru cei 33 de copii internaţi cu afecţiuni respiratorii în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. Purtătorul de cuvânt al respectivei unităţi medicale, Codruţa Puşcaş, a declarat că “majoritatea cazurilor internate – peste 90 la sută – sunt cazuri de afecţiuni respiratorii, complicaţii ale virozelor (bronşiolite, pneumonii, laringite etc.)”.
Din totalul de 40 de paturi existent în secţia Pediatrie, în prezent sunt ocupate 33, cel mai mic copil spitalizat având doar patru săptămâni. Potrivit sursei citate, creşterea numărului de afecţiuni respiratorii este o caracteristică a sezonului trece. “În general, în lunile decembrie, ianuarie, februarie şi prima jumătate a lunii martie în secţia Pediatrie predomină cazurile de afecţiuni respiratorii, iar în anul 2012 adresabilitatea către secţia respectivă a fost mult mai ridicată decât în anii trecuţi”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Pentru a feri copiii de bolile de sezon, medicii sfătuiesc părinţii ca în această perioadă să încerce să evite spaţiile aglomerate, iar în cazul în care cei mici prezintă simptome de răceală este recomandată o perioadă la domiciliu de cel puţin cinci zile.

Leave a Comment